Επίσκεψη στην “Κιβωτό του Κόσμου”

Με χαρά και ενθουσιασμό μια ομάδα μαθητών και μαθητριών της Β’ Τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Χίου, εκπροσώπησε το σχολείο μας στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της «Κιβωτού του Κόσμου» την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017.
Αφορμή για την επίσκεψή ,μας ήταν η ιδέα που είχε μία συμμαθήτριά μας, η οποία πληροφορήθηκε για τις ανάγκες της «Κιβωτού» από τα τοπικά ΜΜΕ.
Αποφασίσαμε, αφού συμβουλευτήκαμε τους καθηγητές μας, να συγκεντρώσουμε χρήματα, φάρμακα, τρόφιμα και οτιδήποτε άλλο μπορούσε να προσφέρει ο καθένας μας. Στην αρχή θεωρήσαμε το εγχείρημα δύσκολο, γιατί δεν διαθέταμε σχετική εμπειρία αλλά, με την κατάλληλη στήριξη και καθοδήγηση από τους καθηγητές μας, τα καταφέραμε.
Έτσι, όσα αγαθά συγκεντρώσαμε από εθελοντικές συνεισφορές πολιτών της Χίου και δικές μας , αφού τα τακτοποιήσαμε, ήταν έτοιμα προς παράδοση.
Όταν φτάσαμε στον ζεστό και φιλόξενο χώρο της «Κιβωτού», μας υποδέχτηκαν φιλικά και αμέσως νιώσαμε μέλη αυτής της μεγάλης οικογένειας. Ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και παρουσίαση του καθημερινού προγράμματος του ιδρύματος.
Μας εντυπωσίασε η οργάνωση και το οικογενειακό κλίμα που επικρατούσε. Οι άνθρωποι της «Κιβωτού» με τα λίγα μέσα που διαθέτουν καταφέρνουν καθημερινά να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίας σε αυτά τα παιδιά, που μας έχουν όλους ανάγκη.
Πρωτοβουλίες όπως αυτή της «Κιβωτού» είναι, δυστυχώς, σπάνιες στην εποχή μας, στην οποία επικρατεί ο ατομικισμός και η αδιαφορία για τον συνάνθρωπο. Για αυτό αξίζει να τιμούμε τους ιδρυτές και τα στελέχη της.
Από την πλευρά μας, ευχόμαστε ολόψυχα τα όνειρα όλων των εκεί παιδιών να πραγματοποιηθούν και να αποκτήσουν ένα λαμπρό μέλλον. Ελπίζουμε η Χιακή κοινωνία να ευαισθητοποιηθεί και να προσφέρει ό,τι μπορεί από το υστέρημά της, γι’ αυτόν τον αξιόλογο σκοπό. Υποσχόμαστε επίσης, ότι γρήγορα θα βρεθούμε και πάλι εκεί για να συναντήσουμε τους καινούργιους μας φίλους και να τους ενισχύσουμε με κάθε τρόπο.

Eισαγωγή υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σας διαβιβάζουμε το ΦΕΚ 3822 τβ΄/31-10-2017 στο οποίο δημοσιεύθηκε η αριθ. Φ.151/180552/Α5/25-10-2017 Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην εισαγωγή υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το ακαδ. έτος 2018-19 κι εφεξής καθώς και το σχετικό Δελτίο Τύπου και παρακαλούμε για την ηλεκτρονική αποστολή τους στα Λύκεια περιοχής ευθύνης σας προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για όλες τις παθήσεις που εντάχθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4452/2017 καθώς και τη νέα κωδικοποίησή τους.

Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και επιθυμούν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδ. έτος 2018-19 θα μπορούν να απευθυνθούν σε μία από τις Ειδικές Επταμελείς Επιτροπές, που θα λειτουργήσουν σε συγκεκριμένα Δημόσια ή Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, προκειμένου να αποκτήσουν Πιστοποιητικό διαπίστωσης Πάθησης.

Η εγκύκλιος που θα αναφέρεται στη διαδικασία πιστοποίησης των παθήσεων από τις Επταμελείς Επιτροπές θα ακολουθήσει άμεσα.

Από τη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων, Τμήμα Α΄